En vægtdyne er en dyne syet i kanaler eller felter, som er fyldt op med enten kugler eller kæder, der giver tyngde. Vægtdynens tyngde giver punktvise tryk på kroppen og stimulerer berørings-, muskel- og ledsansen. Centralnervesystemet reagerer ved at tolke, forbinde og samordne disse sanseindtryk.
Nedsat evne til at bearbejde sanseindtryk kan medføre søvnbesvær, uro, angstanfald, hyperaktivitet, koncentrationsbesvær, udadreagerende adfærd m.m.
Dynerne findes i forskellige modeller og vægtklasser.
En vægtdyne anvendes til personer med en nedsat evne til at sortere, organisere og bearbejde sanseindtryk.
Vaskepose er eksempler på udstyr og tilbehør.
Udstyr og tilbehør, som er nært knyttet til og/eller nødvendigt at anvende sammen med hjælpemidlet/ behandlingsredskabet udleveres af den instans, som er ansvarlig for at udlevere hjælpemidlet/behandlingsredskabet. Det er den ansvarlige instans, der vurderer hvilket udstyr og tilbehør, der er nødvendigt/nært tilknyttet.
Se Ankestyrelsens principafgørelse 44-18 om udstyr og tilbehør.
Af hensyn til produktets levetid kan nogle kommuner og regioner vælge at udlevere en vægtdyne med inkontinensbetræk som standard.
En vægtdyne har ét formål i en sammenhæng og et andet formål i en anden sammenhæng. Der er foretaget en konkret vurdering af, hvad det primære formål med anvendelsen af vægtdynen er i forskellige sammenhænge. Se vejledende ansvarsdeling.
I nogle tilfælde har vægtdynen flere formål på samme tid i den samme sammenhæng. I disse sager skal der foretages en afvejning af behandlende-, trænende- og afhjælpende formål, således det kan afklares hvilket formål, der er det primære, og hvilket formål der er det sekundære.
Se "Hjælp til fastlæggelse af det primære formål".
Serviceloven:
Ankestyrelsen har med sin Principmeddelelse 36-22 truffet afgørelse om, at en tyngdedyne kan være:
Jf. Servicelovens § 115 er det forudsætning for at få støtte til hjælp efter §§112 og 113, at det ansøgte produkt ikke kan bevilges efter anden lovgivning herunder Sundhedsloven.
Afgørelser fra AST:
Ankestyrelsens principmeddelelse 36-22 om forbrugsgode - sædvanligt indbo
Vejledende udtalelser fra Afklaringsudvalget:
Se vejledende udtalelse fra Afklaringsudvalget ang. kædetæppe til voksen borger.
Se vejledende udtalelse fra Afklaringsudvalget ang. tyngdedyne til voksen borger.
Case - forbrugsgode/sædvanligt indbo:
Sagen omhandler ansøgning om kædedyne som hjælpemiddel efter Servicelovens §112. Ansøger har udfordringer med lang indsovning, afbrudt nattesøvn, tidlig opvågning og uadadreagerende adfærd som følge af infantil autisme, mental retardering af middelsvær grad samt familieanamnese med psykisk lidelse. Der søges udskiftning af kædedyne fra 8 til 10 kg.
Afgørelse:
Ankestyrelsen (AST) vurderer, at en tyngdedyne er et forbrugsgode, der indgår i sæd-vanligt indbo.
Begrundelsen for, at AST anser en tung dyne uden særlige funktioner for sædvanligt indbo er, at de efter ASTs vurdering kan anses som almindeligt udbredte og som produk-ter, der kan findes i ethvert hjem, der måtte ønske det. AST lægger vægt på, at tunge dyner fås i mange forskellige udgaver og vægtklasser. Tunge dyner fås både med fyld af kugler, granulat, fiber, sten, kæder, ringe mv. Tunge dyner fås også i forskellige pris-klasser, og de forhandles bredt over hele landet. Tunge dyner ligger eksempelvis i et prisleje, der er sammenligneligt med en almindelig dyne uden disse egenskaber.
AST finder ikke, at der er grundlag for at vurdere tunge dyner uden særlige funktioner anderledes end dyner i almindelighed, der også fås i forskellige udgaver og prisklasser og forhandles bredt over hele landet.
AST lægger også vægt på, at der er sket en udvikling inden for området, som medfører, at tunge dyner ikke længere alene er forbundet med at afhjælpe en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, men nu anbefales generelt til alle, både med og uden en funkti-onsnedsættelse, for at kunne få en bedre søvn. Dynen har således ikke en særlig funkti-on, der alene har til formål at afhjælpe en nedsat funktionsevne.
Det fremgår eksempelvis af hjemmesiden kugledyne.dk, at tyngdedyner tidligere blev anvendt til især børn med autisme eller ADHD, men at man nu kan få dynen til alle al-dersgrupper og alle typer af forbrugere, også uden diagnoser som f.eks. hjælp til at falde til ro og/eller til at få en bedre søvn.
Produktet anvendes som led i en behandling eller som led i fortsættelse af den iværksatte behandling med henblik på at tilvejebringe yderligere forbedring af det resultat, som er opnået ved behandlingen, eller at forhindre forringelse af dette resultat jf. Sundhedsloven § 74 /Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet.
Udleveringsforpligtelsen ligger hos hospitalet.
En vægtdyne har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:
Produktet anvendes med henblik på at afhjælpe følgerne af en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Det er en betingelse, at produktet i væsentlig grad afhjælper følgerne af funktionsnedsættelsen eller i væsentliggrad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet jf. Serviceloven § 112. Udleveringsforpligtigelsen ligger hos kommunen.
Nogle produkter vil efter en vurdering kunne udlånes i en tidsbegrænset periode i forbindelse med en midlertidig nedsat funktionsevne i henhold til Servicelovens § 113B.
En vægtdyne har et afhjælpende formål og betragtes som et hjælpemiddel i følgende sammenhænge: