Vacuum pumpe

Beskrivelse af produktet

Pumpe, der kan danne vacuum (undertryksbehandling) og konstant opsuge væske. Den består af en lille pumpe med en plastik slange, som er koblet til en svamp/gazeforbinding samt en opsamlingsbeholder. Pumpen er udstyret med et batteri, som skal oplades. Transporteres i en lille kuffert.

Sammenhæng som produktet indgår i

En vacuum pumpe anvendes til at øge blodgennemstrømningen og fremme en helingsproces af eksempelvis sår.

Udstyr og tilbehør

Svampe, gaze, forbindingsmateriale, tilkoblingsslanger, opsamlingsbeholdere og film  er eksempler på udstyr og tilbehør.

Udstyr og tilbehør, som er nært knyttet til og/eller nødvendigt at anvende sammen med behandlingsredskabet udleveres af den instans, som er ansvarlig for at udlevere behandlingsredskabet. Det er den ansvarlige instans, der vurderer hvilket udstyr og tilbehør, der er nødvendigt/nært tilknyttet. 

Se Ankestyrelsens principafgørelse 44-18 om udstyr og tilbehør.

Det primære formål med anvendelsen

Det primære formål med anvendelsen af vacuum pumpen er at øge blodgennemstrømningen og fremme en helingsproces af eksempelvis sår. Det er et behandlende sigte, og vacuum pumpen er derfor et behandlingsredskab.

Se "Hjælp til fastlæggelse af det primære formål".

Afgørelser fra Ankestyrelsen og Styrelsen for Patientklager

Ankestyrelsen har ikke truffet en principafgørelse om dette produkt.

Vejledende ansvarsplacering

Behandlende formål

Produktet anvendes som led i en behandling eller som led i fortsættelse af den iværksatte behandling med henblik på at tilvejebringe yderligere forbedring af det resultat, som er opnået ved behandlingen, eller at forhindre forringelse af dette resultat jf. Sundhedsloven § 74 /Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet.

Udleveringsforpligtelsen ligger hos hospitalet.

Ordineres i
hospitalsregi

Begrundelse og uddybning

Vacuum pumpen har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:

  • Når der er et lægefagligt behov for den under indlæggelse.
  • Når der er et lægefagligt behov for den efter udskrivelse som led i eller fortsættelse af iværksat behandling på hospitalet – ofte med ambulant  kontrol i hospitalsregi.​ Eksempelvis sårheling.