En trachealkanyle er en kanyle, som er sat ind fra forsiden af halsen, og som skaber en kunstig og fri luftvej. Den består af en yder- og en inderkanyle. Yderkanylen skal udskiftes ca. en gang om måneden i hospitalsregi. Inderkanylen kan tages ud og skal rengøres dagligt. Trachealkanyler findes i sølv, plastik og silikone.
En trachealkanyle anvendes af patienter, der har fået foretaget en tracheostomi.
Fastgøringsbånd, taleventil med og uden HME, "svensk næse", sug, engangssugekatetre, trachealservietter, rensepinde til rensning af inderkanylen, beskyttelsescreme mm. er eksempler på udstyr og tilbehør.
Udstyr og tilbehør, som er nært knyttet til og/eller nødvendigt at anvende sammen med behandlingsredskabet udleveres af den instans, som er ansvarlig for at udlevere behandlingsredskabet. Det er den ansvarlige instans, der vurderer hvilket udstyr og tilbehør, der er nødvendigt/nært tilknyttet.
Se Ankestyrelsens principafgørelse 44-18 om udstyr og tilbehør.
Se "Bemærkninger og særlige aftaler" nedenfor.
Det primære formål med anvendelsen af en trachealkanyle er at sikre en fri luftvej. Det er et behandlende sigte, og trachealkanylen er derfor et behandlingsredskab.
Tale/kommunikation til borgere med en tracheostomi:
Umiddelbart efter operationen isættes en kanyle. Lægen vurderer, om der er behov for en kanyle med en indbygget taleventil. Både kanyle og taleventil udleveres af hospitalet.
Der findes taleventiler med og uden HME.
Produktet anvendes som led i en behandling eller som led i fortsættelse af den iværksatte behandling med henblik på at tilvejebringe yderligere forbedring af det resultat, som er opnået ved behandlingen, eller at forhindre forringelse af dette resultat jf. Sundhedsloven § 74 /Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet.
Udleveringsforpligtelsen ligger hos hospitalet.
En trachealkanyle har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge: