Et kateter er et lille bøjeligt rør, der føres ind i blæren gennem urinrøret. Et kateter kan være til engangsbrug, eller det kan være anlagt permanent.
Permanente katetre fastholdes i blæren ved hjælp af en lille ballon fyldt med vand. Der findes mange forskellige typer katetre. Katetre med og uden overfladebehandling, i forskellig længde og diameter og materiale.
Et kateter anvendes til personer, der ikke kan komme af med urinen eller holde på urinen på normal vis.
Urinposer, urinposeholder, katerisationsæt, uro-tainer og kateterventil er eksempler på udstyr og tilbehør.
Udstyr og tilbehør, som er nært knyttet til og/eller nødvendigt at anvende sammen med hjælpemidlet/ behandlingsredskabet udleveres af den instans, som er ansvarlig for at udlevere hjælpemidlet/behandlingsredskabet. Det er den ansvarlige instans, der vurderer hvilket udstyr og tilbehør, der er nødvendigt/nært tilknyttet.
Se Ankestyrelsens principafgørelse 44-18 om udstyr og tilbehør.
Se "Bemærkninger og særlige aftaler".
Et kateter har ét formål i en sammenhæng og et andet formål i en anden sammenhæng. Der er foretaget en konkret vurdering af, hvad det primære formål med anvendelsen af kateteret er i forskellige sammenhænge. Se vejledende ansvarsdeling.
I nogle tilfælde har kateteret flere formål på samme tid i den samme sammenhæng. I disse sager skal der foretages en afvejning af behandlende-, trænende- og afhjælpende formål, således det kan afklares hvilket formål, der er det primære, og hvilket formål der er det sekundære.
Se "Hjælp til fastlæggelse af det primære formål".
Uro-tainer:
Når uro-tainer anvendes med det formål af forebygge eller behandle blæresten eller nyresten, er produktet et behandlingsredskab, som skal udleveres af hospitalet.
Praktiserende læge er behandlingsansvarlig:
Så længe den praktiserende læge er behandlingsansvarlig, kan lægen bestille kateterposer i en "webshop", som er administreret af Indkøb og Medikoteknik i Region Midtjylland. Alle varer er som udgangspunkt gratis for lægerne. Udvalget i webshoppen er en del af de regionale indkøbsaftaler. Den praktiserende læge må købe til praksis' eget forbrug.
Borgere kan selv købe ekstra kateterposer.
Hvis lægen ikke udleverer katetre og tilbehør til katetre, når lægen ordinerer katetre til midlertidig brug, betaler patienten selv for udstyret. En kommune kan dog vælge at udlevere til borgeren.
Produktet anvendes som led i en behandling eller som led i fortsættelse af den iværksatte behandling med henblik på at tilvejebringe yderligere forbedring af det resultat, som er opnået ved behandlingen, eller at forhindre forringelse af dette resultat jf. Sundhedsloven § 74 /Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet.
Udleveringsforpligtelsen ligger hos hospitalet.
Et kateter har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:
Når der et lægefagligt behov for at anvende katetre i en midlertidig periode efter udskrivelse, som led i behandlingen.
Produktet anvendes med henblik på at afhjælpe følgerne af en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Det er en betingelse, at produktet i væsentlig grad afhjælper følgerne af funktionsnedsættelsen eller i væsentliggrad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet jf. Serviceloven § 112. Udleveringsforpligtigelsen ligger hos kommunen.
Nogle produkter vil efter en vurdering kunne udlånes i en tidsbegrænset periode i forbindelse med en midlertidig nedsat funktionsevne i henhold til Servicelovens § 113B.
Et kateter har et afhjælpende formål og betragtes som et hjælpemiddel i følgende sammenhænge:
Når katetre letter den daglige tilværelse for borgere med en varigt nedsat kontinensproblematik.