En epilepsialarm overvåger epileptiske anfald. Epilepsialarmen består af en lille sensor, der bæres om håndleddet. Når alarmen registrerer et tonisk-klonisk epileptisk anfald, sender den straks et alarmkald. Alarmen kan sendes til telefoner, personsøgere, og en lang række GSM-baserede kommunikationssystemer.
En epilepsialarm anvendes til at alarmere ved epileptiske anfald med henblik på at tilkalde hjælp eller registrere epileptiske anfald til brug for regulering af medicin.
Epilepsialarmer har ét formål i en sammenhæng og et andet formål i en anden sammen-hæng. Der er foretaget en konkret vurdering af, hvad det primære formål med anven-delsen af epilepsialarmer er i forskellige sammenhænge. Se vejledende ansvarsdeling.
I nogle tilfælde har epilepsialarmer flere formål på samme tid i den samme sammenhæng. I disse sager skal der foretages en afvejning af behandlende- og afhjælpende formål, således det kan afklares hvilket formål, der er det primære, og hvilket formål der er det sekundære.
Når små børn har behov for en epilepsialarm, og de ikke kan have en epilepsialarm om håndleddet, kan man som et alternativ anvende en saturationsmåler. Saturationsmåleren er et måleredskab, som alarmerer, når iltmætningen i blodet bliver for lav i forbindelse med et epileptisk anfald. Når saturationsmåleren anvendes i den sammenhæng, kan den betragtes som et hjælpemiddel.
Det anbefales, at hospital og kommune sammen afklarer hvilket produkt, barnet har behov for.
Produktet anvendes som led i en behandling eller som led i fortsættelse af den iværksatte behandling med henblik på at tilvejebringe yderligere forbedring af det resultat, som er opnået ved behandlingen, eller at forhindre forringelse af dette resultat jf. Sundhedsloven § 74 /Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet.
Udleveringsforpligtelsen ligger hos hospitalet.
En epilepsialarm har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:
Produktet anvendes med henblik på at afhjælpe følgerne af en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Det er en betingelse, at produktet i væsentlig grad afhjælper følgerne af funktionsnedsættelsen eller i væsentliggrad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet jf. Serviceloven § 112. Udleveringsforpligtigelsen ligger hos kommunen.
Nogle produkter vil efter en vurdering kunne udlånes i en tidsbegrænset periode i forbindelse med en midlertidig nedsat funktionsevne i henhold til Servicelovens § 113B.
En epilepsialarm har et afhjælpende formål og betragtes som et hjælpemiddel i følgende sammenhæng: