En blodsukkermåler er et apparat, der kan måle koncentrationen af glukose i blodet. Med en fingerprikker prikkes et lille hul i huden, sådan at en lille bloddråbe kommer frem. Bloddråben opsamles med en teststrimmel, som sidder i blodsukkermåle apparatet. Efter få sekunder kan man aflæse blodsukkerniveauet.
Anvendes til måling af blodsukkeret og regulere behandlingen med insulin.
Fingerprikker, lancetter, teststrimler og insulinpen er eksempler på udstyr og tilbehør.
Udstyr og tilbehør, som er nært knyttet til og/eller nødvendigt at anvende sammen med hjælpemidlet/ behandlingsredskabet udleveres af den instans, som er ansvarlig for at udlevere hjælpemidlet/behandlingsredskabet. Det er den ansvarlige instans, der vurderer hvilket udstyr og tilbehør, der er nødvendigt/nært tilknyttet.
Se Ankestyrelsens principafgørelse 44-18 om udstyr og tilbehør.
Et blodsukkermåleapparat har ét formål i en sammenhæng og et andet formål i en anden sammenhæng. Der er foretaget en konkret vurdering af, hvad det primære formål med anvendelsen af blodsukkermåleapparatet er i forskellige sammenhænge. Se vejledende ansvarsdeling.
I nogle tilfælde har blodsukkermåleapparatet flere formål på samme tid i den samme sammenhæng. I disse sager skal der foretages en afvejning af behandlende-, trænende- og afhjælpende formål, således det kan afklares hvilket formål, der er det primære, og hvilket formål der er det sekundære.
Se "Hjælp til fastlæggelse af det primære formål".
Udleveres produktet af kommunen som et hjælpemiddel til insulinkrævende diabetikere (Type 1), modtager borgeren et økonomisk tilskud svarende til 50% af udgiften til køb af et blodsukkermåleapparat.
Tabletbehandlede diabetikere (type 2) kan ikke få økonomisk tilskud til køb af et blodsukkermåleapparat.
Desuden kan der alene ydes støtte til testmaterialer til type 2 diabetikere, hvor lægen anser jævnlig blodsukkermåling for påkrævet. Der kan ydes støtte til op til 150 stk. teststrimler og fingerprikker (lancetter) årligt.
Udleveres produktet af hospitalet som et behandlingsredskab, er det uden egenbetaling for borger.
Principafgørelse 66-10 om hjælpemiddel - blodsukkermåleapparat - behandlingsredskab
Principafgørelse 14-13 om hjælpemiddel - teststrimler - tabletbehandlet diabetiker
Principafgørelse 161-11 om merudgifter - nødvendig - kanylebokse
Principafgørelse C-30-07 om barn - hjælpemiddel - diabetes - insuflon - insulin
Produktet anvendes som led i en behandling eller som led i fortsættelse af den iværksatte behandling med henblik på at tilvejebringe yderligere forbedring af det resultat, som er opnået ved behandlingen, eller at forhindre forringelse af dette resultat jf. Sundhedsloven § 74 /Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet.
Udleveringsforpligtelsen ligger hos hospitalet.
Et blodsukkermåleapparat har et behandlende formål og betragtes som et behandlingsredskab i følgende sammenhænge:
Produktet anvendes med henblik på at afhjælpe følgerne af en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Det er en betingelse, at produktet i væsentlig grad afhjælper følgerne af funktionsnedsættelsen eller i væsentliggrad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet jf. Serviceloven § 112. Udleveringsforpligtigelsen ligger hos kommunen.
Nogle produkter vil efter en vurdering kunne udlånes i en tidsbegrænset periode i forbindelse med en midlertidig nedsat funktionsevne i henhold til Servicelovens § 113B.
Et blodsukkermåleapparat har et afhjælpende formål og betragtes som et hjælpemiddel i følgende sammenhænge: